Ingredienser: En stor jerngryde med låg - alt kan bruges 1 stor skive røget bacon 3 stegeben eller vinger og hals fra fjerkræ - eller det hele ½ selleri 2 løg 4-6 små gulerødder 2 porrer 1 stort æble en klump andefedt en god dusk timian 3 allehånde 4-6 tranebær 3-6 enebær 1-3 chilikærner salt, peber 3 dl æblecider eller ufiltreret æblesaft fløde fedtstof Evt. portvin ribsgéle |
Instructions: Smelt fedtstoffet og brun baconen heri. Brun vingespidser og stegeben. Tag kødet op og læg til side. Skær grøntsager i mindre stykker, tilsæt krydderier og lad det stege i 30 sekunder. Tilsæt alle grøntsager og brun det hele af i ca. 5-7 minutter. Kom det brunede kød i gryden. Tilsæt vand, så det lige dækker, og lad det simre, til vandet næsten er væk. Tilsæt æblecider eller æblesaft – og lad det koge ind. Tilsæt gerne lidt portvin og lad det koge lidt med. Tilsæt nu vand, så det dækker, og lad det simre ved svag varme. Hele simreforløbet skal foregå ved svag varme, så det kun lige er i kog. Efter ca 6 timer kan du si det hele i en sigte. Nu har du basissovsen – der sagtens kan laves 1 eller 2 dage før middagen. Basissovsen tilføres jævnligt stegemøf fra bradepanden Skum løbende fedtet fra sovsen, MEN GEM DET – det er guld. Når sovsen skal laves færdig – skummes færdigt (noget fedt skal der være i, det gi'r smag) Fløden kommes i, og du giver et opkog og smager til med ribsgele, oestersouce, salt og pepper om nødvendigt. Kom kulør i alt efter hvor brun du vil have saucen. Saucen kan evt. jævnes, hvis den er for tynd. |